Naslovna Naše usluge Parodontologija

Parodontologija (parodontolog) Varaždin

Parodontologija
Što ranija prevencija, dijagnosticiranje i liječenje bolesti koje pogađaju parodont, u cilju sačuvanja prirodnog vašeg zuba i očuvanju zdravlja svih potpornih struktura zuba i mekih tkiva usne šupljine.

Prevencija i lječenje

Parodontologija je posebna grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti koje pogađaju parodont. Parodont su potporna tkiva zuba koja uključuju gingivu (desni), kost i parodontni ligament, a zaslužna su za potporu zuba u čeljusti.

Parodontne bolesti počinju nakupljanjem patogenih bakterija. Naslage bakterijskog plaka i kamenca na zubima dovode do upale koja razara potporna tkiva zuba.

Parodontne bolesti možemo podijeliti u dvije velike skupine: GINGIVITIS i PARODONTITIS.

Parodontologija

Gingivitis

GINGIVITIS uzrokuje nakupljanje bakterija na zubima s posljedičnom upalom, crvenilom i krvarenjem iz gingive. Iako su gingivitisu podložne osobe loše oralne higijene, određeni faktori kao što su trudnoća, pubertet, ortodontske anomalije ili nošenje proteza doprinose pogoršanju kliničke slike bolesti.

Neprepoznati i neliječeni gingivitis dovodi do progresije bakterijske infekcije koja onda napreduje u dublja tkiva, što zovemo PARODONTITISOM, a dovodi do ireverzibilnog gubitka kosti praćenog pomicanjem i naposljetku gubitkom zuba. Emocionalni stres, pušenje ili sistemske bolesti (npr. dijabetes) mogu pogoršati kliničku sliku ove bolesti.

Parodontologija
Parodontologija

Parodontitis

Svakom pacijentu koji dođe u našu ordinaciju nakon anamneze i kliničkog intraoralnog pregleda ultrazvučnim nastavcima se očisti kamenac te ispoliraju zubi. Prilikom prvog pregleda pacijent dobije upute o oralnoj higijeni. Nakon tog prvog koraka doktori postavljaju dijagnozu koju potvrđuju ortopantomografskom ili CT analizom, te u dogovoru s pacijentom rade individualni plan terapije.

Terapija parodontne bolesti ovisi o stupnju uznapredovalosti bolesti, a on se pak određuje mjerenjem dubine džepova posebnom parodontološkom sondom.

Uznapredovale parodontne bolesti donedavno su bile neizlječive, odnosno uspjehom se smatralo ako se parodontitis zadržao na onom stupnju na kojem je bio u trenutku kada je pacijent prvi put došao u ordinaciju. Napretkom medicine i tehnologije vodeći svjetski stručnjaci u parodontologiji dolaze do spoznaje da laserska energija odnosno zraka utječe na parodontna tkiva i bakterije u džepu, te da se primjenom lasera parodontna bolest može ne samo zaustaviti, već da možemo postići oporavak parodontnih tkiva, čak i njegovu regeneraciju.

Parodontologija

Pošalji upit

Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
card payment
Izrada web stranica - Fer Projekt