Naslovna Članak

Što je to All on 4 metoda?

Što je to All on 4 metoda?

All on 4 metoda primjenjuje se:

 • u slučaju gubitka svih zubi
 • u slučaju ukoliko je preostalo nekoliko zuba koji su pomični i indicirani su za ekstrakciju,
 • kod pacijenata kod kojih preostale zube nije moguće sanirati i uključiti u protetski rad. U tom slučaju zubi se vade neposredno prije ugradnje implantata.

All on 4 metoda predstavlja implantoprotetsko rješenje sa 4 implantata, zahvat je brz i minimalno invazivan. Dva implantata se postavljaju ravno i dva pod nagibom. Takvim položajem implantata u čeljusti, zaobilaze se kritična područja gdje je prisutan smanjen volumen kosti. Protetski rad na takvim implantatima je fiksan (ne vadi se iz usta). Zahvat se izvodi se u lokalnoj anesteziji.


Kao osnova pripreme All on 4 metode obavezna je ortopantomografska snimka čeljusti tzv. panoramska snimka i CT koji omogućuje trodimenzionalni prikaz čeljusti, te precizan uvid u gustoću i dimenziju kosti. Takva snimka omogućuje precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustoću čeljusne kosti.

Ako je potrebno, prije implantacije vade se preostali loši zubi te je potrebna i modelacija čeljusnog grebena. Tim zahvatom se nivelira razina čeljusne kosti, što je bitno za estetiku i funkcionalnost mosta na implantatima.

Nakon ugradnje zubnih implantata slijedi izrada fiksnog mosta na vijke. Takvi fiksni zubi su privremeni i isti dan (ili dan iza ) nakon operacije učvršćuju se na ugrađene implantate.

Nakon 4 mjeseca, izrađuje se definitivni fiksni most. Razdoblje od četiri mjeseca potrebno je kako bi tvrda i meka tkiva čeljusti poprimila svoj stabilni oblik.

Privremeni rad se skidanjem vijaka jednostavno i bezbolno demontira i uzima se otisak čeljusti za trajni most. Za vrijeme izrade trajnog mosta, pacijent i dalje nosi svoj privremeni rad tako da niti u jednom trenutku nije bez zubi.

Iskustva naših pacijenata su veoma pozitivna i najčešće se ističe da all on 4 metoda predstavlja najbrže rješenje za potpuno bezubu čeljust. Razlog tome je da se u samo jednom danu ugrade implantati i postave privremeni zubi.

Prednosti All on 4 metode

 • zahvat je idealno rješenje za poslovne ljude i sve one koji nemaju vremena u više navrata posjećivati stomatologa kod kojeg su u terapiji,
 • osjećaj okusa hrane je kao da se jede prirodnim zubima, zbog toga što na gornjoj čeljusti most ne ide na nepce (mnogi misle kako je riječ o protezi, ali ovdje se radi o mostu- fiksni zubi,
 • prilikom jela (nema ispadanja proteze prilikom razgovora, žvakanja, kihanja), higijena (hrana ne upada ispod proteze), jednostavno održavanje oralne higijene (četkica za zube, pasta, tekućina za ispiranje, konac oko implantata),
 • ugrađeni implantati spečavaju daljnju atrofiju kosti, zahvat se radi bez transplantacije kosti
 • poboljšanje kvalitete života (omogućuna dobra funkcija (žvakanje hrane) te vrhunska estetika (prirodan izgled zuba),
 • nema nadraživanja desni jer nema umjetnog nepca kao kod klasične proteze,
 • minimalno vrijeme oporavka nakon operacije,
 • ne treba vaditi most prije spavanja, niti nema potrebe za ljepilima kao kod mobilnih proteza,
 • znatno niža cijena od klasične terapije implantatima i fiksnim mostovima

Održavanje higijene

Održavanje oralne higijene četkicom i zubnom pastom kao i kod prirodni zubi. Područja oko implantata potrebno je dodatno očistiti interdentalnom četkicom.

Također, preporuka je korištenje oralnog tuša koji čisti bazalnu stranu mosta koja se naslanja na zubno meso. Na redovnoj godišnjoj kontroli, prema potrebi, most se može skinuti i napraviti profesionalno čišćenje.


card payment
Izrada web stranica - Fer Projekt